Závin

09.10.2021

Suroviny:

  • 1 balení pomazánkového másla bez lakózy
  • 2 kelímky (od pomazánkového másla) mouky
  • 1/2 kelímku cukru 
  • 1 balení citrónového nebo vanilkového cukru
  • 2 šťastné vajíčka
  •  1 čajová lžička sody

Na náplň:

  • 6 jablek
  • skořice

Postup:

Smícháme všechny suroviny na závin dohromady a vypracujeme hladké těsto. Necháme aspoň hodinku odpočívat v lednici. Mezitím si připravíme náplň, nastrouháme jablka a smícháme ji se skořicí. 

Odpočaté těsto vyndáme z lednice, prohněteme a rozdělíme na dvě části (vzniklé těsto vystačí na 2 záviny). Těsto vyválíme na tenký plát (ale ne moc tenký, těsto by se trhalo), na vzniklý plát nandáme jablka a vytvoříme závin. Tak pokračujeme i u druhé části těsta. 

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 20 minut.

Tip:

Pokud si chcete jablečný závin ozvláštnit, doporučuji jablíčka nakrájet na drobné kostičky. Kostičky vložte do hrnce a orestujte, pak zasypejte krupicovým cukrem a nechte zkaramelizovat, pozor musí se hlídat, když by se směs připálila zhořkla by. Když jsou jablíčka zkaramelizované, přisypeme špetku skořice a promícháme. Vzniklou směs necháme vychladnout a pak teprve dáváme na syrové těsto.