Mramorová bábovka

20.12.2020

Suroviny:

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 200g krupicového cukru
  • 200ml bezlaktózového mléka (nebo voda)
  • 100ml oleje
  • 1 sáček bezlepkového kypřícího prášku (Labeta)
  • 250g bezlepkové mouky (Doves Farm růžová, Nutrifree, Schär)
  • 2 polévkové lžíce holandského kakaa

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků. 

Vyšleháme žloutky s cukrem do husté pěny. Mezitím co se nám šlehají žloutky s cukrem

si vyšleháme bílky se špetkou soli do pevného sněhu. Pak postupně přidáváme mléko (vodu) a poté přidáme olej. 

Do vzniklé směsi postupně zašleháváme mouku s kypřícím práškem a chvíli šleháme. 

Na závěr ručně zamícháme sníh. Pracujeme opatrně a sníh zapracováváme postupně.

Vymažeme si formu na bábovku a nalijeme část těsta, do druhé části přidáme kakao, promícháme a pak nalijeme do světlé části těsta.

Pečeme v předehřáté troubě na 175°C cca 40min. Kontrolujeme špejlí, pokud se těsto nelepí na špejli, tak je bábovka hotová.