Mramorová bábovka
20.12.2020
Suroviny:
- 4 vejce
- špetka soli
- 200g krupicového cukru
- 200ml bezlaktózového mléka (nebo voda)
- 100ml oleje
- 1 sáček bezlepkového kypřícího prášku (Labeta)
- 250g bezlepkové mouky (Doves Farm růžová, Nutrifree, Schär)
- 2 polévkové lžíce holandského kakaa
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků.
Vyšleháme žloutky s cukrem do husté pěny. Mezitím co se nám šlehají žloutky s cukrem
si vyšleháme bílky se špetkou soli do pevného sněhu. Pak postupně přidáváme mléko (vodu) a poté přidáme olej.
Do vzniklé směsi postupně zašleháváme mouku s kypřícím práškem a chvíli šleháme.
Na závěr ručně zamícháme sníh. Pracujeme opatrně a sníh zapracováváme postupně.
Vymažeme si formu na bábovku a nalijeme část těsta, do druhé části přidáme kakao, promícháme a pak nalijeme do světlé části těsta.
Pečeme v předehřáté troubě na 175°C cca 40min. Kontrolujeme špejlí, pokud se těsto nelepí na špejli, tak je bábovka hotová.