Hnětýnky
20.01.2020
Suroviny:
- 250g rostlinného másla (Hera, Lando,...)
- 250g cukru
- 6 šťastných vajec
- 300g bezlepkové mouky ( Doves Farm-růžová, Nutrifree Mix per Dolci, Schär)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 čajové lžičky rumového aroma
- kůra z celého citronu (pozor na bílou část pod kůrou, ta je hořká)
- 2 čajové lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
Máslo a vejce si vyndáme, aby měli pokojovou teplotu. Oddělíme žloutky od bílků.
Máslo utřeme s cukrem, aby vzniklo hladké a nadýchané těsto. Pak k těstu postupně přidáváme žloutky. Mezitím si vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
Do těsta vmícháme rumové aroma, vanilkový cukr a kůru.
Nakonec přimícháme postupně mouku s kypřícím práškem. Na závěr ručně vmícháme sníh.
Připravíme si vymazané formičky na hnětýnky a přibližně do půlky je naplníme, ne víc, hnětýnky nám ještě narostou.
Pečeme na 150°C do zlatova (kontrolujeme špejlí).
Ozdobíme dle fantazie.