Beránek
Suroviny:
- 6 šťastných vajec
- 250g cukru
- 250g rostlinného másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 sáček citronové kúry
- 2 čajové lžičky rumového aroma
- 300g mouky (Doves Farm)
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- kandované ovoce
Čokoládová ganache:
- 250g čokolády (např. hořká čokoláda z Lídlu 72 %)
- 250g smetany (normální smetana či bezlaktózová smetana)
Postup:
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Do vzniklé pěny přidáme 250g rostlinného másla (pokojová teplota). Vznikne nám našlehaná pěna do které zašleháme vanilkový cukr, citronovou kúru a rumové aroma. Pak přidáme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Mezitím co se šlehá směs s moukou si vyšleháme sníh se špetkou soli. Sníh musí být pevný a držet tvar, poté ho postupně opatrně zašleháváme do směsi s moukou. Kandované ovoce obalíme v mouce, aby nám nepropadlo na dno. Obalené ovoce ručně zamícháme do vzniklého těsta.
Toto těsto vyjde buď na dva velké beránky, nebo na beránka s biskupským chlebíčkem či malé beránky.
Pečeme na 180 stupňů, cca 40 minut (horkovzduch). Těsto kontrolujeme špejlí.
Po vychladnutí beránka buď pocukrujeme nebo použijeme čokoládovou ganache - čokoládu nalámeme, zalijeme teplou smetanou (smetana by měla pouze perličkovat) necháme chvilku odstát, pak zamícháme a nalijeme na beránka.
Krásné Velikonoce.